Posvudusha: Upoznajte Gorana Lesjaka

Ne znate tko je Goran Lesjak? Ako čovjek nešto nije ukrao, nekoga ubio, obogatio se na sirotinji ili nije neki modni guru, tada sigurno za njega nećete čuti na Dnevniku, specijalnim reportažama ili (ne daj Bože) u vijestima dana. K tome, ako nije nogometaš ili nije dio neke afere onda ni sportske stranice neće vam reći da neki drugi postižu vrhunske rezultate. Dakle, ne brinite ako niste do sada čuli za Gorana Lesjaka jer možda se vremena promijene.

Tko je Goran Lesjak? Prijatelj, otac, trkač, orijentacist, čovjek s vizijom, osoba koja inspirira – tako bih ga ja opisala. U našem društvu nestale su osobe kojima bismo se divili, nitko ih ne spominje, a mladim naraštajima nameću se krnje vrijednosti i stvaraju lažni idoli. Goran Lesjak zaista spada u krug ljudi za koje biste voljeli da budu uzori, ne samo vašoj djeci, nego svima nama koji tražimo nešto bolje od života, koji se trudimo da budemo zdraviji, bolji, a onda kada nam je teško, njihovi poduhvati su ono što naše probleme učini toliko minzernima. Iako se Goran bavi planinskim trčanjem pa se mnogi pitaju kakve to ima veze sa stvarnim životom, jednom kada se okušate u ovoj vrsti sporta i postignete neki osobni uspjeh, shvatite koliko malo vam treba da budete sretni i što je zapravo to što vas izvuče iz sivila života. Svaka prepreka u trčanju bilo tjelesna, psihička ili fizička barijera, zapravo su životne barijere s kojima se stalno susrećemo. Da, prvi put je teško, plačemo, jaučemo, ali dalje dolazimo do cilja. Drugi put je već lakša, znoj ne nestaje, ali je osjećaj postignuća i zadovoljstva sve jači. Pa zar nije tako u životu, svaki dan?

Goran je prvi veliki iskorak u svojoj karijeri napravio završivši utrku Ultra Trail de Mont Blanc među prvih 50! To je do sada najbolji hrvatski rezultat. Teško je nagađati kako bi završio da se nije odzlijedio, ali možda je baš ovako trebalo biti. Svijete, drž` se, Goran je na putu! Ja bih voljela reći da je ovo bila samo demonstracija moći, što sve ona tamo “mala” Hrvatska skriva. Imamo mi još aduta u rukavu, ali ovo je samo mali uvod o Goranu Lesjaku. (Ovo profesoru kemije i biologije nije jedni veliki rezultat, u hrvatskim trail/treking krugovima na široko je poznat, ipak je trostruki prvak Velebit Ultra Trail 100 km te dvostruki pobjednik hrvatske Treking lige)

Goran ima velike planove za iduću godinu: The North Face Transgrancanaria, The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc® i Western States Endurance Run. Da stvar bude bolja, iako je prijava na Western States zapravo stvar lutrije, organizator je dao Goranu pozivnicu i tako mu omogućio direktan upad na trku. Znate li što to znači? Da imamo trkača svjetske klase za kojeg je u Hrvatskoj čuo samo mali krug ljudi, a svijet ga želi!

Sigurna sam da ćete o Goranu Lesjak čuti još mnogo toga, ako ne iz drugih medija, onda na ovim stranicama. Nadam se da ćemo na ovaj način i popularizirati jedan nadasve zanimljiv sport – trail trčanje i onu zanimljiviju verziju – treking u kojem svi mogu sudjelovati i uživati u prirodi.

U nastavku prenosim prilog o Goranu Lesjaku iz Akcijske centrale, emitiranu na HRT2, 21. studenog.

Izvor: Posvudusha.com / 24.12.2013.posvudusha

Tags:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *