Hrvatska Treking liga

Treking je u Hrvatskoj kao zasebna sportsko-natjecateljska disciplina nastao iz multidisciplinarnog koncepta pustolovnih utrka Bjelolasica (2000.-2001.) i Terra Incognita (2002.-2008.) koji su Joško Božić i Šimun Cimerman primijenili u Hrvatskoj, nakon što su se kao članovi prvog hrvatskog pustolovnog tima natjecali na najtežoj svjetskoj pustolovnoj utrci Eco Challenge u Maroku 1998. i u Patagoniji 1999.

Prva treking utrka u Hrvatskoj je Velebitski treking, realizirana 2003. godine, dok je Treking liga utemeljena 2005. godine kao skup treking utrka povezanih u jedinstvenu natjecateljsku ligu. Do 2013. godine održano je osam izdanja Treking lige i ukupno 65 treking utrka diljem Hrvatske: na Medvednici, Samoborskom gorju, Žumberaku, Zagorju, Istri, Cresu, Rabu, Lošinju, Velebitu, Risnjaku, Učkoj, Mosoru, Golom otoku, Mljetu i Durmitoru u Crnoj Gori. Na Treking ligi do sada je sudjelovalo preko 3000 pojedinaca iz 15 zemalja.

Godine 2011. održano je prvo Prvenstvo Hrvatske u trekingu, „Velebit 100“, a prvi prvaci Hrvatske bili su Goran Lesjak u muškoj i Tadeja Krušec u ženskoj konkurenciji. Danas se u Hrvatskoj u Treking ligi i izvan nje organizira više od 30 treking utrka godišnje. Treking liga je od svog postanka do danas dostigla zavidnu posjećenost te je u sezoni Treking lige 2012. bilo je čak 1850 sudionika u sustavu bodovanja. Rekord Treking lige po broju natjecatelja postavio je Pašman Škraping u ožujku 2012., koji je premašio 700 sudionika. U 2012. godini održana je i prva trail utrka – Krk trail.

Treking liga je projekt od velikog sportskog, turističkog i ekološkog značaja te na jedinstven način promovira neke od najljepših krajeva Hrvatske i njihov potencijal za razvoj aktivnog turizma. Organizacijski tim Treking lige čine ljudi koji su se natjecali na najprestižnijim svjetskim pustolovnim utrkama i sa desetogodišnjim iskustvom u organizaciji više od 50 treking i pustolovnih utrka što jamči kvalitetu projekata i sigurnost sudionika.

Izvor: Treking liga