Što je treking?

Foto: Iva Mikić

Treking je i dugo avanturističko putovanje onim dijelovima gdje obična sredstava transporta generalno nisu dostupna. Izraz “trek” nastao je sredinom 19. stoljeća iz južno afričko-nizozemske imenice trek (glagol trekken) značenja “vući, putovati”. Značenje se može proširiti na duža putovanja od mjesta do mjesta. (Izvor: Oxford dictionary)  Danas se izraz treking najčešće koristi za opisivanje aktivnog hodanja, planinarenja i trčanja kroz različite terene i prirodno okruženje.

Treking predstavlja hodanje, planinarenje i/ili trčanje kroz različite prirodne terene od brdskih i planinskih do ravničarskih, bilo na otoku ili na kopnu. Treking se može odvijati po označenim ili neoznačenim stazama, ali isključivo uz pomoć zemljovida, kompasa, propisane obvezne osobne opreme, vlasite hrane i vode i bez pomoći motoriziranih ili drugih sredstava kretanja.

Treking utrke su različitih dužina i mogu se održavati na najrazličitijim prirodnim predjelima, vremenskim uvjetima i godišnjim dobima. Pravila treking utrke nalažu da natjecatelji u određenom vremenskom roku moraju proći sve zadane kontrolne točke koje obilaze na način kako propisuje pravilnik svake pojedine treking utrke. Natjecatelj koji najbrže prođe sve kontrolne točke i zadovolji sva pravila sukladno pravilniku svake pojedine utrke je pobjednik. Sve utrke podijeljene su u 3 težinske kategorije te prilagođene i namijenjene zahtjevima rekreativaca, spotaša-amatera, vrhunskih sportaša, turistima i zaljubljenicima u planine.

Konceptualno je treking je inačica „traila“, koji za razliku od trekinga, ima službeno označenu stazu i okrepne stanice te se natjecatelji ne moraju dodatno orijentirati uz pomoć kompasa i zemljovida niti nositi sa sobom dodatne zaliha hrane i vode. Tendencija trenutačnog trenda je da se treking koncept sve više okreće prema konceptu trail utrka, tako da u sezoni Treking lige 2013. od 13 utrka čak 4 utrke imaju trail koncept. (Izvor: Treking liga)

Foto: Iva Mikić
Foto: Iva Mikić