Mojih godinu dana sa INOV-8-om na nogama

Sportlab

10517958_578882268895412_3001438074239270440_n

Nakon prvog nošenja dobivenih tenisica ostao sam potpuno oduševljen jer su bile savršene. Lagane, minimalističke a opet u njima nije bilo žuljeva. Od kada ih nosim izgubio sam samo jedan nokat, a ostali nokti konačno izgledaju pristojno. Prije toga gubitak noktiju bio konstanta nakon trka i dugačkih treninga. Mali nedostatak im je bilo to što se osjećala podloga po kojoj sam trčao tako da su oštriji kamenovi, barem dok se nisam priviknuo, znali neugodno bockati. Taj mali nedostatak se upravo u zadnjih godinu dana pokazao kao prava prednost u trčanju po trailu. Naučio sam osjećati podlogu, a kao rezultata toga je nestala moja česta boljka, a to je izvrtanje skočnog zgloba što mi je omogučilo kvalitetniji trening. Čak i taj nedostatak je riješio Sport Lab novim i vrhunskim Footbalace ulošcima, što mi je riješilo najveću boljku koju sam imao, ali o tome ću reći nešto kasnije u tekstu.

U zadnjih godinu dana sam nosio INOV-8 tenisice iz Roclite i Trailroc serije, pa ću vam sada dati kratak osvrt na svaku od tih tenisica.

roclite 309
Roclite 309

Rocklite 309, odlična tenisica sa najvećim nagibom prsti peta od 9 mm. Slobodno mogu reći da je to tenk među Inov-8 tenisicama. Malo je čvršća nego većina drugih ali je idealna za treking trke po najgorim terenima. Pokazala se stabilnom, čvrstom i gotovo na svakoj podlozi drži odlično pa su nekadašnji padovi na trekinzima postali prošlost. I nakon godinu dana treninga i trka u njima i najviše kilometara, još odlično drže i ne kliži se. Jedino je šteta što su taj model prestali proizvoditi.

roclite 312gtx
Roclite 312gtx

Roclite 312gtx, tenisica za koju vrijedi sve što sam napisao za Rocklite309 ali sa goretex membranom. Ono što me posebno iznenadilo da se usred ljeta u njima ne skuhaju noge, a u zimi i po mokrom noge su dovoljno dugo suhe i nema smrzavanja. Posebno su me oduševile na Zagorje treku ove zime na kojem iako nije bilo snijega,  bilo je skliskog blata i vlage napretek, no ja sam se klizao minimalno dok su drugi jedva hodali po kaljuži. Na kraju sam imao suhe noge, što je fenomenalan osjećaj na takvim trkama. Mali nedostatak je što se gtx membrana lagano potrga na trnju i oštrim granama pa nije za trčanje na trekinzima koji imaju puno provlačenja kroz nekakve gustiše, ali tome nije niti namjenjena.

roclite 243
Roclite 243

Roclite 243, je minimalistička tenisica od svega 3mm razlike izmeđi pete i prstiju i vrlo lagana. Iako nisam imao previše vremena za prilagodbu nosio sam je na tehnički zahtjevnom terenu na WS100, sličnom kakav možete vidjeti na Risnjak trailu ili Učki i ostao sam oduševljen.  Kao i sve Rocklite tenisice mogu slobodno reći da imaju savršeni đon koji odlično drži na gotovo svim terenima. Upravo sam u razmišljanju koji dio UTMB-a ću trčati u njima.

trailroc 245
Trailroc 245

Trailroc 245, vrlo lagana sa razlikom prsti peta od 3mm, pokazala se kao odlična tenisica. Za mene ima posebno sentimentalno značenje jer sam igrom slučaja u njima otrčao svih 168 kilometara UTMB-a. Iako je minimalistička i odlično se ponaša na svim podlogama i na tehničkom terenu, bočno nije tako dobro zaštićena pa je udarac o oštar kamen izazvao neugodnu ozljedu na UTMB-u prošle godine. Rekao bi gotovo savršena tenisica za brdske trke pa sve do planinskih maratona na terenima tipa Sljemena, Samoborskog gorja i slično.

trailroc 255
Trailroc 255

Trailroc 255, također lagana minimalistička tenisica sa 6mm razlike prsti peta. Za razliku od 245-ice bolje je zaštićena i može proći na terenima na kojima prijeti kakav bočni udarac. Na WS100 u njima sam trčao zadnjih 60 km, nakon prijelaska rijeke i promjene čarapa tenisice su bile suhe momentalno što je glavna karakteristika trailrock serije, nema neugodnog osjećaja mokrih i teških tenisica.

footbalnce
Footbalnce ulošci u mojim trailroc 245 tenisisama

Footbalance ulošci, da dobro ste pomislili to nisu tenisice i nije INOV-8. Međutim u kombinaciji sa INOV-8 tenisicama, moram priznati da u 28 godina trčanja, planinarenja i hodanja nisam imao nešto bolje na nogama. U početku sam bio malo skeptičan ali vrlo brzo sam ostao više nego ugodno iznenađen. Nakon što su mi Denis i Goran u Sport labu napravili kompjuterski sken stopala kompjuter  je prema njemu izbacio sve moguće boljke koje me mogu snaći, moram priznati da sam se malo zamislio. Grčevi u listovima, problemi sa ilotibijalnom tetivom, bolovi u donjem dijelu leđa i ishijatikus, sve ono što me vrlo često muči, i na neko vrijeme makne od treninga i trčanja. Nekoliko zadnjih godina na treningu i trkama nosim pojas za križa i to je vrlo neudobno, ali sam se pomirio s time je se drugačije nije moglo, barem sam tako mislio. Nakon svega mjesec dana nošenja uložaka svi ti problemi su gotovo potpuno nestali. Trenutno ni ne znam gdje sam stavio pojas za križa i vjerojatno ću ga koristit samo u vrtu. WS100 je moja prva ultra trka koju sam istrčao bez pojasa i bez posljedica, a od tada sam napravio još i dosta kilometara i dugih treninga bez bolova u leđima i ishijatikusa.

Roclite 243 u akciji na WS100
Roclite 243 u akciji na WS100

Nakon godinu dana ono što bih posebno istaknuo kao prednosti INOV-8-a su lagane i minimalističke tenisice koje savršeno drže na svim podlogama. Đon se barem u mojem slučaju sporije troši nego u slučaju većine ostalih tenisica koje nosim, pogotovo kada se uzme u obzir kilometraža koju radim a i nakon što se djelom istroši još uvijek se ne kliže kao što su se znale klizati druge tenisice. Kao što sam rekao u kombinaciji sa footbalancom to je nešto najbolje što sam u životu imao na nogama. Mogu vam preporučiti da si barem napravite sken stopala i vidite da li su neke boljke koje imate prilikom trčanja i u svakodnevnom životu posljedica problema sa stopalima jer nećete požaliti.

Za kraj samo mogu izaziti želju da ću se i dalje nastaviti družiti sa INOV8-om i da će INOV8 još godinama proizvoditi takve tenisice za trail.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *