U Chamonix-u, malom francuskom gradu u podnožju Mont blanc-a, najvišeg vrha Europe svake se godine održava nevjerojatna utrka – The North Face Ultra trail du Mont Blanc (UTMB). Utrka koju mnogi gledaju kao neslužbeno svjetsko prvenstvo u ultra dugom trail trčanju duga je 168 kilometara sa 9600 metara uspona. Start joj je u Francuskoj, utrka se proteže kroz Italiju i Švicarsku, te završava na istom mjestu u Francuskoj odakle je i krenula. Na tisuće trkača želi sudjelovati na toj utrci, no samo se neki uspiju kvalificirati kroz seriju dugih i napornih utrka.

Na toj utrci Hrvatska je 2013. godine među 2650 trkača iz cijelog svijeta imala sedmero svojih predstavnika koji su svi uspjeli završiti ovu izuzetno napornu utrku. Goran Lesjak je među njima postigao najbolji rezultat, i nakon pretrčanih 168 brdskih kilometara u nevjerojatnih 27 sati i 19 minuta završio je utrku kao 45. među muškarcima.

Lesjakov plasman je daleko najbolji odkako predstavnici Hrvatske nastupaju na toj utrci, i predstavlja povijesni trenutak za našu zajednicu trail i treking trkača. Budući da se 2014. godine namjerava vratiti na UTMB, možemo očekivati još takvih trenutaka i još bolju i veću promociju našeg sportaša.